Снимка: ЕПА/БГНЕС

Викове “Това не е моят крал” огласиха австралийския парламент по време на обръщението на крал Чарлз Трети към сенаторите. Това се случва по време на втория официален ден от кралската обиколка в Австралия, съобщава BBS.

Лидия Торп прекъсна церемонията в столицата Канбера, като викаше около минута, преди да бъде изведена от охраната.
Кралят тъкмо се беше отдалечил от катедрата, за да се присъедини към кралица Камила, когато Торп започна да крещи, докато вървеше напред от задната част на събранието.

След като отправи твърдения за геноцид срещу “нашия народ“, тя можеше да бъде чута да крещи: “Това не е твоята земя, ти не си моят крал“.

Церемонията приключи без никакво споменаване на инцидента и кралската двойка продължи да се среща с публиката, която чакаше пред сградата, за да ги поздрави.

Цяла сутрин хора, развяващи малки австралийски знамена, се редяха на опашка пред сградата на парламента в Канбера.

Крал Чарлз и кралица Камила бяха пристигнали в Канбера по-рано през деня и бяха посрещнати от редица от политици, ученици и представители на коренното население.

Австралия е държава от Британската общност, където кралят е държавен глава.

Сенатор Лидия Торп е независим сенатор от Виктория и австралийска аборигенска жена, отдавна се застъпва за договор между правителството на Австралия и нейните първи жители. Австралия е единствената бивша британска колония без такава и много аборигени и жители на островите от Торесовия проток подчертават, че никога не са отстъпили своя суверенитет или земя на Короната.

Десетилетия наред Австралия обсъжда дали да се откъсне от монархията и да стане република. През 1999 г. въпросът беше поставен пред обществото на референдум, който е единственият начин да се промени конституцията на нацията – и беше оглушително провален.

Крал Чарлз прекъсна лечението си от рак, за да може да посети Австралия. Обиколката беше планирана много преди кралят да обяви диагнозата си. Това е първото му посещение в Австралия, откакто наследи майка си кралица Елизабет II. Поради здравословното му състояние обиколката е по-кратка от предишните кралски посещения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase